Kilosu 60 liradan gidiyor hasadı erken başladı

Bursa’nın dağ ilçelerinden Keles’te ahududu hasadı bu yıl erken başladı.

20 gün erken başlayan hasatta olumsuz hava şartlarından ötürü ahududuların birden olgunlaştığını gören çiftçiler, erken hasada başlamak zorunda kaldı.

Keles’te mevsimlik işçilerin de bulunamamasıyla beraber mahsullerin dalında kalabilme ihtimali olduğuna dikkat çeken çiftçiler, hasadı yetiştirememe durumunda ürünlerin bir kısmının ziyan olabileceklerini ifade etti.

Yaz ve sonbahar aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan ahududunun kilosu 60 liradan satılıyor.

Hava şartlarından dolayı ahududuların bu sene erken olduğu söyleyen Ali Dündar ürünün ziyan olduğunu ifade etti.

Kendi bahçesinde ahududu yetiştiren Dündar, “Organik toprağımızda ahududu var. 2 çeşit ahududu var. Biri yediveren diğeri normal. Normali bir kere olan mahsul olduğu için en çok tercih edilendir. Normal ahudududan en çok reçel yapılır. Bu ahududuyu her yerde bulamazsınız. Gelen müşterilerimize memnuniyetle veriyoruz. Her yıl daha fazlasını tercih ediyorlar ama elimizden gelen imkanımız bunlardır. Bu kadar tedarik yapabiliyoruz. Bu sene kilogramı 60 liradan sattık. Hava şartlarından dolayı meyveler birden oldu. Ahududunun olmasına daha 20 gün vardı. Yetiştiremiyoruz, mahsuller dökülüyor. Eleman bulma sıkıntısı çekiyoruz” diye konuştu.

Dündar, “Köyler bitiyordu; insanlar dinleniyordu, ondan sonra ahududu topluyorduk. Bizim mahsulümüz ziyan olmuyordu. Şimdi ziyan oluyor. Dökülüyor ama yapacak bir şeyimiz yok. Esinti olduğu için ahududu erken oldu. Elimizden geldiğince topluyoruz” dedi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir